Hrvatski nogometaši ulaze u povijest Svjetskog prvenstva

Vatreni za povijest

Ne samo da su hrvatski nogometaši oduševili hrvatski narod, ali i svijet pobjedama već su i ispisali povijest svojim individualnim rekordima. Luka Modrić, Marcelo Brozović, Danijel Subašić te Ivan Perišić ostat će zapamćeni.

Luka Modrić

Luka Modrić prvenstvo je završio nagradom “Zlatna lopta” koja se dodjeljuje najboljem igraču turnira i zajedno s Dejanom Lovrenom našao se u sastavu jedanaest najboljih Svjetskog prvenstva. Osvajanjem Zlatne lopte Luka je postao članom društva legendi u kojemu su Pele, Ronaldo, Maradona, Crujiff, Zidane, Kahn i drugi velikani koji se mogu pohvaliti tom titulom. Također se našao na drugome mjestu s najviše pretrčanih kilometara – 72,2 km. Postajanjem najboljim igračem turnira Luka također konkurira i za osvajanje prestižne nagrade Ballon d’or.

Ivan Perišić

Najviše je pretrčao hrvatski krilni napadač i veznjak talijanskog Intera, Ivan Perišić – oko 72,500 metara. Odigrao je svih sedam utakmica svjetskog prvenstva. Rekordi Thomasa Müllera (84 kilometara) u Brazilu 2014. godine i Xavija (80 kilometara) u JAR-u 2010. godine nisu ipak nadmašeni.

Marcelo Brozović

Marcelo Brozović ulazi u povijest kao igrač s najviše pretrčanih kilometara na jednoj utakmici. U utakmici protiv Engleske pretrčao je nevjerojatnih 16 kilometara što je najviše u povijesti SP-a. Brozović i Perišić su nastavili Interov niz u kojem već 40 godina u finalima Svjetskog prvenstva igra barem jedan njihov igrač. Takav niz također ima i njemački klub Bayern München kojega je ove godine u finalu Svjetskog prvenstva predstavljao Francuz Corentin Tolisso.

Danijel Subašić

Hrvatski vratar Danijel Subašić sjajno je čuvao svoja vrata te je sa svoja četiri sveukupno obranjena “penala” ušao u društvo golmanskih ikona poput Haralda Schumachera, koji je čuvao vrata za Zapadnu Njemačku, te slavnog Argentinca Sergija Goycochee. Također je obranio tri kaznena udarca u jednoj utakmici kao i portugalski vratar Ricardo kojemu je to uspjelo na Svjetskom prvenstvu 2006. godine.