Na svakom svjetskom turniru u stolnom tenisu prvoplasiranim igračima ili ekipama dodjeljuju se odgovarajući sportski trofeji. U ovom sportu ima 7 najvažnijih trofeja, kojima se zasluženo nagrađuju samo najbolji.

Bez sumnje stoje brojne priče iza svakog osvojenog pehara, a trud, znoj, suze radosnice na postolju i inspirativna igra oduševljavali su obožavatelje širom svijeta više od 80 godina.

S obzirom na to da su natjecanja u stolnom tenisu organizirana odnosno podijeljena na pet različitih natjecanja (muški – pojedinačno, žene – pojedinačno, muški parovi, ženski parovi, miješani parovi), na svakom se natjecanju dodjeljuju pehari.

Nakon što osvojeni pehari stignu u zemlju koja se pokazala najboljom na turniru, oni se predaju stolnoteniskom savezu te iste zemlje, gdje se čuvaju godinu dana. Zatim se vraćaju za sljedeće prvenstvo.

7 pehara svjetskih prvenstava

1. The Swaythling Cup: Swaythling Cup u stolnom tenisu dodjeljuje se od 1926. godine, a pehar su donirali sinovi baruna Swaythlinga (Louisa Samuela Montagu), Ivor i Ewen Montagu. Pehar se uručuje najboljoj muškoj ekipi (na svjetskim ekipnim prvenstvima).

Mađarska je osvajala pehar na prvih pet svjetskih prvenstava. Ukupno 12 puta nosila je trofej kući. Zadnji put to je bilo davne 1979. godine.

2. The Corbillon Cup: 1933. godine pehar je donirao Marcel Corbillon, ondašnji predsjednik Francuskog stolnoteniskog saveza. Corbillon Cup dodjeljuje se najboljim ženskim ekipama na svjetskim ekipnim prvenstvima. Unatoč dominaciji mađarskih stolnotenisača, mađarske stolnotenisačice nikada nisu osvojile ovaj pehar.

3. The St. Bride Vase: pehar se dodjeljuje od 1929. godine najboljim stolnotenisačima u muškoj konkurenciji u pojedinačnoj igri.

4. The Geist Prize: pehar uzimaju najbolje stolnotenisačice u pojedinačnoj igri. Nagrada se dodjeljuje od 1931. godine.

5. The Iran Cup: prvi put je predstavljen 1947. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Dodjeljuje se najboljim stolnotenisačima u igri na parove.

6. The W.J. Pope Trophy: pehar koji se od 1948. godine uručuje najboljim stolnotenisačicama u igri na parove.

7. The Heydusek Cup: pehar za naslov svjetskog prvaka u mješovitoj igri. Dodjeljuje se od 1948. godine.