Stolni tenis iznimno je popularan kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, a hrvatski stolnotenisači uspješno su parirali najjačim stolnotenisačima iz cijeloga svijeta. Tijekom proteklih godina snage su odmjeravali na brojnim turnirima.

S obzirom na popularnost ovog sporta postoje brojna regionalna, državna, međunarodna i svjetska natjecanja.

Međunarodna stolnoteniska federacija, odnosno International Table Tennis Federation, određuje pravila igre te organizira i priređuje natjecanja.

Turniri u stolnom tenisu

  • Europsko prvenstvo: europsko prvenstvo u stolnom tenisu predstavlja međunarodno natjecanje nacionalnih ekipa odnosno reprezentacija koje su članice udruge Europske stolnoteniske unije (European Table Tennis Union – ETTU).

Prvo europsko prvenstvo održano je 1958. godine u Budimpešti. Sve do 2002. godine ETTU je

organizirala turnir svake dvije godine, a od 2007. održava se svake godine.

  • Svjetsko prvenstvo: svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu održava se od 1926. godine. Prvo svjetsko prvenstvo bilo je u Engleskoj, u Londonu. Zlatnu medalju u muškom singlu uzeo je Mađar Roland Jacobi. U to je vrijeme Mađarska bila iznimno jaka sportska velesila, osvojivši prvenstvo čak 12 puta. Nakon toga, zapravo tek 1950-ih uslijedio je kratki period dominacije Japana. Od 1960-ih pa na dalje Kina je više puta izlazila kao pobjednik. Jedina iznimka je razdoblje od 1989.-2000. u kojem se Švedska čak tri puta popela na tron. No, to nije ni malo obeshrabrilo kinesku reprezentaciju, koja je trenutno najuspješnija stolnoteniska reprezentacija.
  • Olimpijske igre: stolni tenis postao je olimpijski sport relativno kasno; tek 1988. godine na ljetnim olimpijskim igrama. U pojedinačnoj igri zlato je odnio Yoo Nam-kyu, stolnotenisač iz Sjeverne Koreje, srebro sunarodnjak Kim Ki-taik, a broncu Šveđanin Erik Lindh. Od žena najbolja je bila kineska stolnotenisačica Chen Jing, koju u stopu slijede sunarodnjakinje Li Huifen i Jiao Zhimin.

Svjetsko prvenstvo održava se u nekoliko kategorija:

– muškarci – singl

– žene – singl

– muški parovi

– ženski parovi

– mješoviti parovi

Natjecanja u stolnom tenisu po kontinentima:

– Prvenstvo Južne Amerike

– Prvenstvo Sjeverne Amerike

– Prvenstvo Azije

– Prvenstvo Afrike

– Prvenstvo Oceanije

– Prvenstvo Europe/Europsko prvenstvo

Ipak, najveća natjecanja u stolnom tenisu jesu olimpijske igre i svjetska prvenstva.