Stolni tenis jedan je od popularnijih ekipnih i pojedinačnih sportova širom svijeta. Nastao je u Engleskoj, a trenutno ga igraju gotovo sve zemlje na svim kontinentima; od Južne Amerike do Oceanije.

Stolni tenis igra se na pravokutnom stolu s mrežom u sredini koja dijeli stol na dvije polovice. Svaka polovica stola imam središnju okomitu liniju koja dijeli polovice na dvije strane. Za igru se koriste odgovarajući reketi i manja plastična lopta. Cilj igre je ne dopustiti protivniku da vrati lopticu u vaše polje. Stolni tenis može se igrati pojedinačno ili u parovima.

Najviša stolnoteniska organizacija u svijetu koja nadgleda rad svih onih koji se nalaze “ispod” nje te organizira velike turnire i dodjeljuje nagrade jest Međunarodna stolnoteniska federacija.

Na razini Hrvatske, tu čast ima Hrvatski stolnoteniski savez.

Hrvatski stolnoteniski savez

Savez je osnovan u Zagrebu 1939. godine, a tek 1992. postao je članom Europske stolnoteniske organizacije. 1993. godine priključio se Međunarodnoj stolnoteniskoj federaciji.

Hrvatski stolnoteniski savez osoba s invaliditetom

U Hrvatskoj djeluje i stolnoteniski savez osoba s invaliditetom, koji je osnovan 2006. godine. U sklopu Saveza nalazi se 14 redovnih te 7 pridruženih članica iz raznih krajeva Hrvatske.

Stolni tenis na Paraolimpijskim igrama

Stolni tenis igra se na ljetnim Paraolimpijskim igrama, a u programu Igara je od 1960. godine. U današnje je vrijeme stolni tenis četvrti paraolimpijski sport koji se igra u više od 100 država širom svijeta. Važno je napomenuti kako se natječu igrači s fizičkim i mentalnim oštećenjima; ne mogu se natjecati jedino igrači s oštećenim vidom.

Hrvatski paraolimpijci u stolnom tenisu

Najbolje hrvatske paraolimpijke u stolnom tenisu jesu Sandra Paović, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić.

Na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine Sandra Paović okrunila se zlatnom medaljom u pojedinačnoj igri. Na istim su Igrama Anđela i Helena osvojile srebrnu medalju u ekipnom finalu.