Stolni tenis vuče svoje korijenje iz Engleske u doba viktorijanske klase a prvi put se u Hrvatskoj igrao 1902. godine u Donjem Miholjcu. Prvi stol postavljen je u Narodnoj čitaonici. Prije nego je stolni tenis postao ozbiljan sport, bio je društvena igra za dvije ili četiri osobe. Đuro Kulčar je bio prva osoba koja je počela reklamirati stolni tenis u Hrvatskoj postavivši prvi stol u klupskoj kućici HŠK Concordie 1922. godine. Prvi stolnoteniski turnir dogodio se 1929. godine u Velikoj kavani na Dolcu u kojem je nastupilo 7 klubova. 1939. godine u Zagrebu je osnovan prvi savez pod nazivom Hrvatski Table tennis savez, te je imao 13 klubova.

Nakon završetka rata stolni tenis u Hrvatskoj jača i postaje sve popularniji sport, ne samo u Zagrebu nego i u ostalim gradovima, pa tako do 1949. godine u državi je bilo registrirano 46 klubova i 1.126 igrača. Zbog sve veće popularnosti ovog sporta, direktori raznih škola odlučuju da uvedu stolni tenis kao obaveznu aktivnost pa se samim time u Opatiji održalo prvo Prvenstvo Hrvatske.

Već 5. travnja 1950. godine Hrvatski savez je brojao 77 stolnoteniskih klubova i 1327 igrača i igračica. 1960. godine u Zagrebu je održano 2. Europsko prvenstvo u stolnom tenisu, što je naravno izazvalo još veću popularizaciju i ekspanziju samog sporta u Hrvatskoj. Nastankom samostalne države Hrvatske počela su osnivanja novih sportskih saveza kao i borba za priznanje Hrvatskog stolnoteniskog saveza. U Zagrebu je, uz Europsko prvenstvo 1960. godine bilo održano i Svjetsko prvenstvo 2007. godine. Najuspješniji hrvatski klub zvao se Stolnoteniska sekcija FD Grafičar, osnovan 1948. godine, a od 1960. godine promijenio je naziv u Grafički stolnoteniski klub Zagreb. 1970. godine djelovao je pod imenom GSTK Vjesnik, a od 1993. kao STK Večernji list. U ženskoj konkurenciji najpoznatiji klub je ASTK Mladost. Najuspješniji pojedinac je Žarko Dolinar koje je u paru sa V. Harangozom osvojio prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu.