Posljednji ispraćaj Dragutina Šurbeka

Dragutin Šurbek preminuo je u noći sa subote na nedjelju (14./15. srpnja 2018). Ta vijest potresla je mnoge zaljubljenike ne samo u stolni tenis nego hrvatski sport općenito.

Dragutin Šurbek bio je jedan od najboljih hrvatskih stolnotenisača, a uspjesi po kojima ga pamti cijeli svijet zasigurno su dva naslova svjetskog prvaka u igri u parovima.

Brojni uspjesi Dragutina Šurbeka

1979. godine osvojio je zlatnu medalju igrajući u paru s Antunom Tovom Stipančićem, a do drugog naslova svjetskih prvaka trebalo je proći tek četiri godine. Točnije, 1983. godine u Tokiju, Šurbek je ponovno došao do samog vrha uz pomoć suigrača Zorana Kalinića.

U pojedinačnoj muškoj konkurenciji tri puta je osvajao brončane medalje, i to 1971., 1973. te 1981. godine. 1968. godine svojom igrom Šurbek je zadivio Europu i osvojio je naslov europskog prvaka u pojedinačnoj igri te kući donio novi zlatni pehar.

S reprezentacijom SFR Jugoslavije 1976. godine ponovno je uspješno savladao sve protivnike i zauzeo najviše mjesto na tronu.

1992. godine bio je najstariji igrač na olimpijskim igrama. No bez obzira na to, iduće godine,1993., on i Zoran Primorac osvojili su srebrnu medalju u igri na parove na Mediteranskim igrama.

Šurbekova vještina igre zaista je bila zapanjujuća; na raznim svjetskim i europskim turnirima pobjeđivao je čak 112 puta! Od toga 42 puta pobijedio je u pojedinačnim igrama, a 32 puta slavio je u igri u muškim parovima. Četiri zlata osvojio je igrajući u mješovitim parovima, a čak 34 puta pobjeđivao je u sklopu ekipnih natjecanja.

Dragutin Šurbek bio je legenda hrvatskog sporta, a zbog svojih postignuća 2014. godine odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom. Radi svoje iznimne kvalitete i doprinosa hrvatskom sportu, Hrvatski olimpijski odbor mu je 2017. godine uručio nagradu Matija Ljubek.

Komemoracija te posljednji ispraćaj ove najveće ikone hrvatskog sporta održan je 19. srpnja 2018. godine u Zagrebu na mirogojskom groblju.